�  Bogmærke �  Sitemap �  Printvenlig visning �  Søg

På tidsrejse med Dagmar Bio

Piger med hvepsetaljer vimser rundt i strutskørter og drømmer om Elvis, mens fyrene drøner rundt på deres knallerter og forsøger at holde styr på anderumpen. En varm sommeraften i 1954 er der dog ikke meget knallertstøj i Sdr. Felding. Byens ungdom står i kø langt ud på gaden for at få en billet til den nye attraktion, hvor navnet Dagmar Bio står bøjet i neon. Den 24. maj 2010 kommer skiltet igen op, og Dagmar Bio holder åbningsfest i ægte 50’er stil.

 

I dag går byens unge hverken med strutskørter eller anderumper. Men de røde plyssæder og det store lærred, der dengang fortalte historier, der var så vovede at de var forbudt for børn, står uberørte i parcelhuset på Bredgade. I 1954 åbnede Dagmar Bio med Erik Ballings nye og temmelig vovede film, Adam og Eva. Tiderne har ændret sig siden, og at filmen i dag er langt fra vovet, kan de to bestyrelsesmedlemmer fra ”Investeringsselskabet til udvikling af Sdr. Felding om Omegn” Leif Jørgensen og Jens Udbye hurtigt blive enige om. Derfor har foreningen også valgt at lade Adam og Eva rulle over lærredet, når Dagmar Bio igen slår dørene op den 24. Maj.


Starletter og knallertveteraner
Åbningsfesten skydes i gang med et veteran-knallertløb, og når snoren skal klippes til Dagmar Bio, håber foreningen, at saksen bliver ført at en ægte 50’er starlet.
- Vi har allerede udset os vores favorit, og det er slet ikke urealistisk, at vi får vores ønske opfyldt, siger Leif Jørgensen, der dog ikke vil sætte navn på.
- Det er hemmeligt indtil videre, så jeg kan kun opfordre folk til at møde op den 24. og være med til at fejre, at der kan ske store ting i vores by, selvom den er lille af størrelse.
På åbningsdagen får foreningen hjælp af en eventmager fra Herning Kommune, der skal sørge for at den lille biograf emmer af ægte 50’er stemning, og hvem ved, om man igen vil kunne se strutskørter og anderumper rocke og rulle til tonerne af Elvis.


Genåbning af et nationalt klenodie
Åbningsdagen falder sammen med nationalparkdagen for Nationalpark Skjern Å, og det er ikke nogen tilfældighed. Da foreningen købte bygningen var det med tanke på at oprette et informationscenter i tilknytning til nationalparken.
- Vi havde længe ledt efter en bygning, der ville kunne trække flere folk til byen. Og da den forrige ejer af Dagmar Bio faldt bort, skulle det pludselig gå hurtigt, fortæller Jens Udbye.
Investeringsforening tog kontakt til arvingerne for at cleare et eventuelt salg af den gamle biograf. Samtidig blev et brev sendt af sted til Herning Kommune, der skulle afklare, om de ville støtte projektet om et informationscenter for Skjern Å Nationalpark.
- Heldigvis var alle parter positivt stemte. Arvingerne var meget opsatte på projektet, som kan føre bygningen videre i deres fars ånd, og kommunen støtter gerne op om initiativer, der kan holde liv i de små byer, siger Jens Udbye og fortæller, hvorfor Dagmar Bio er et oplagt sted til et informationscenter:
- Her i Dagmar Bio har vi alle forudsætninger. Vi har Skjern Å, der løber igennem baghaven, og vi har en unik biografsal, hvor vi kan holde foredrag og vise film om nationalparken. Det er et nationalt klenodie, som direktøren for Danmarks Fotomuseum forleden fortalte os, og derfor mener vi også, at bygningen skal være tilgængelig for offentligheden.


Flerfunktionelt hus
Investeringsforeningen har store planer for Dagmar Bio, og det er tydeligt, at de brænder for projektet.
- Hvis det står til os, skal der være informationscenter i bygningen om dagen, og et par aftener hver uge skal der vises film. Vi vil gerne lave en biograf for alle, så der skal være film for både voksne og børn, siger Leif Jørgensen, der også er åben for andre måder at bruge biografen på som koncerter og foredrag.
- Det vigtigste er, at der er liv i bygningen, og det kræver meget arbejde. Vi har jo en dobbeltrolle i investeringsforeningen, hvor vi på den ene side er investorer og på den anden side også står for alt det praktiske. Her vil det være ideelt, hvis vi kan overdrage det praktiske som filmvisning og andre arrangementer til en anden forening, siger Leif Jørgensen og henviser til investeringsforeningens formål, der går ud på at udvikle Sdr. Felding. Derfor håber de to bestyrelsesmedlemmer på, at købet af Dagmar Bio er det første i en lang række, der skal sørge for, at byen ikke står i stampe.


Lokal opbakning er nødvendig
Når filmrullerne igen snurrer efter mere end 25 års hvile, ligger der er solidt stykke frivilligt arbejde og et tæt samarbejde med Herning Kommune bag.
- Vi har haft et fantastisk samarbejde med Teknisk Udvalg og Forvaltningen i Herning Kommune, og vi kan fornemme, at de også er meget begejstrede for vores idé, siger Leif Jørgensen, der pointerer, at projektet stadig har brug for den lokale opbakning.
- Det har været en fornøjelse at se de mange, der før jul støttede økonomisk op om vores idé og gjorde købet muligt, men der er stadig en stor opgave at løfte, hvis Dagmar Bio skal fortsætte. Og her har vi brug for al den hjælp vi kan få bl.a. til vedligeholdelse af udearealer.
Selvom biografens fremtid lige nu ser lys ud, er de to bestyrelsesmedlemmer klar over, at der må flere kræfter til, hvis biografen skal bestå.
- Det er en attraktiv grund, som mange gerne vil have fingre i. Der var bud fra flere kanter, hvor køberne ville rive biografen ned og opføre lejligheder i stedet. Men det var arvingerne ikke interesserede i. Det er vigtigt for dem, at deres fars drøm bliver videreført, og derfor har de også bakket flot op om vores investeringsforening, fortæller de to bestyrelsesmedlemmer, der begge glæder sig til åbningsdagen og tiden efter, hvor de forhåbentlig får lidt mere fritid.
- Min kone lavede forleden sjov med, at jeg efterhånden er mere sammen med Jens end hende, siger Leif Jørgensen med smil.

 

Af, Camilla Buur Udbye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Typovizion - Typo3 CMS & kurser